Paraula alcoiana de hui MUMO

El Mumo ( en alguns llocs el Mamu o el Momu) és un personatge terrorífic que ronda per Alcoi i les comarques meridionals valencianes fent por als xiquets malcreguts: "Vine cap ací que si no vindrà el mumo i se t'emportarà"

Paraula alcoiana de hui ESCAGANSIT

Escagansit és la variant alcoiana de la paraula estàndard "escarransit" ( també "escagarransit"). Es diu d'allò que no té la grandària o la mida deguda, o que està poc desenvolupat. "Els seus germans s'han fet grans, però este gosset s'ha quedat escagansit" o "A mi deixeu-me la bajoca més escagansida"

Paraula alcoiana de hui emprenyar

Emprenyar és una paraula molt usada a Alcoi, en la seua accepció d'enfadar, irritar o molestar molt. Encara que forma part del valencià estàndard, per algunes comarques és molt més difícil de sentir que per ací. "Vols deixar d'emprenyar ja, que no puc concentrar-me en la faena?"

Paraula alcoiana de hui MELÓ D'AIGUA I D'OLOR

El meló d'aigua és allò que en altres llocs s'anomena meló d'Alger ( ciutat del nord d'Àfrica, capital d'Algèria). Els anglesos també ho diuen així ( watermelon) El meló d'olor és el nom que rep a Alcoi ( i altres comarques meridipnals valencianes) al meló de tot l'any. Tant una denominació com l'altra son per a mi una incògnita, perque no fa especialment olor, ni es menja tot l'any, sino només a l'estiu.

Paraula alcoiana de hui CORDAR i DESCORDAR

Mentres que a algunes comarques la gent es lliga o es nuga les sabates, a Alcoi ( i altres llocs) les sabates o sabatilles es corden. A l'igual que les camises, els pantalons, els cinturons ..., encara que tinguen botons i traus, gafets, sivelles, clecs, etc, en compte de cordons:

Paraula alcoiana de hui fer por o fugir

Dilema a resoldre quan l'enemic ens supera en quantitat o en qualitat Frase rmítica, repetida en nombroses ocasions al llarg de la història: la va pronunciar Juli Cesar, dirigint-se als seus soldats, despres de travessar el Rubicó; Napoleó, abans de la batalla de Waterloo; i fins i tot Rambo en la guerra del Vietnam: "Oh my God, els Charlies! Fem por o fugim?"

  • <<
  • <
  • 1 } else { $ultimo = true; ?>
  • 1
  • ...
  • >
  • >>