Paraula alcoiana de hui FUSSAR i

A Alcoi i altres comarques valencianes, fussar vol dir toquejar, palpar, furgar, especialment els aparells mecànics o amb botons, tecles, etc: _"No em funciona la tele. A tu que t'agrada fussar, veges si me la pots arreglar"_ o _"Deixa de fussar-te eixe gra de la cara que acabaràs fent-te una ferida”_

Paraula alcoiana de hui PICORETES i CUSCANELLES

"Cuscanelles" és la variant que s'usa a 'Acoi i altres comarques meridionals de la més estàndard "cosquerelles", que és com diuen per València. "Cuscanelles" es troba arreplegada al Diccionari Normatiu Valencià. Encara hi ha més variants: cossigetes, cossigolles... I per contaminació amb "pessic" es va formar la paraula "pessigolles", emprada a moltes comarques catalanes.

Paraula alcoiana de hui ANGIMBORI

Un _angimbori_, a Alcoi i altres comarques valencianes, és un objecte que molesta especialment quan té una grandària considerable: _"Davant de ma casa han montat un angimbori que ens dificulta l'eixida"_ (és a dir, una estructura gran, com un contenidor d'obra, una bastida, etc) o _"A vore quan t'emportes l'angimbori eixe que em vas deixar a la terrassa, que quasi no puc ni eixir a regar les plantes"_

Paraula alcoiana de hui MUMO

El Mumo ( en alguns llocs el Mamu o el Momu) és un personatge terrorífic que ronda per Alcoi i les comarques meridionals valencianes fent por als xiquets malcreguts: "Vine cap ací que si no vindrà el mumo i se t'emportarà"

Paraula alcoiana de hui ESCAGANSIT

Escagansit és la variant alcoiana de la paraula estàndard "escarransit" ( també "escagarransit"). Es diu d'allò que no té la grandària o la mida deguda, o que està poc desenvolupat. "Els seus germans s'han fet grans, però este gosset s'ha quedat escagansit" o "A mi deixeu-me la bajoca més escagansida"

Paraula alcoiana de hui emprenyar

Emprenyar és una paraula molt usada a Alcoi, en la seua accepció d'enfadar, irritar o molestar molt. Encara que forma part del valencià estàndard, per algunes comarques és molt més difícil de sentir que per ací. "Vols deixar d'emprenyar ja, que no puc concentrar-me en la faena?"

Paraula alcoiana de hui MELÓ D'AIGUA I D'OLOR

El meló d'aigua és allò que en altres llocs s'anomena meló d'Alger ( ciutat del nord d'Àfrica, capital d'Algèria). Els anglesos també ho diuen així ( watermelon) El meló d'olor és el nom que rep a Alcoi ( i altres comarques meridipnals valencianes) al meló de tot l'any. Tant una denominació com l'altra son per a mi una incògnita, perque no fa especialment olor, ni es menja tot l'any, sino només a l'estiu.