Paraula alcoiana de hui MUMO

MUMO


El Mumo ( en alguns llocs el Mamu o el Momu) és un personatge terrorífic que ronda per Alcoi i  les comarques meridionals valencianes fent por als xiquets malcreguts:


"Vine cap ací que si no vindrà el  mumo i se t'emportarà"


L'origen d'esta paraula és incert: alguns diuen que onomatopèic; uns altres la fan derivar de "mumerota". Finalment, alguns la relacionen amb els momos, que son uns personatges que representen els set pecats capitals i que en la processó del Corpus dancen al voltant de la Moma, que va de blanc i representa la gràcia divina.


Uns altres éssers terrorífics de la mitologia valenciana son: el butoni (una espècie d'esperit o fantasma que ronda per Valencia, pel Comtat,, a on se'l coneix com "el Toni", per la Safor, on és el botoni, per Terres de l'Ebre, on li diuen el batoni ...), la Quarantamaula ( mig humana mig animal, que viu amagada pel

pantà de Tibi) , el greixero ( que matava els xiquet per aprofitar el seu greix)...

...


Teclege estes linies des del meu llit. És mitjanit i un silenci profund ho envolta tot. Pero, un moment! Acabe de sentir un soroll estrany al corredor, com de cadenes que algú arrossegara per terra. Una bafarada de fredor barrejada amb una pudor putrefacta es cola en l'habitació.... No sé si encendre la llum i anar a vore què passa , o si tapar-me cap i tot... No volguera trobar-me'l de cara...????

Comparte este post

Comentarios (0)

Deja un comentario